Najtraženije kuće za odmor u 2016. god.

Prije samo desetak godina unutrašnjost Istre nije bila toliko privlačna, kako domaćim tako ni stranim gostima. Konstantnim ulaganjem u priobalni turizam nesvjesno se zanemarivalo ruralnu Istru koja svojim prirodnim atrakcijama može konkurirati talijanskoj Toskani ili francuskoj Provansi.

Srećom, nije dugo trebalo kako bi turistička zajednica  zajedno s privatnim iznajmljivačima, raznim akcijama potražilia i pritekla rješenju oživljavanja ruralne Istre. 
Svoje mjesto u  ponudi smještajnih kapaciteta zauzele su atraktivne kuće za odmor s bazenom. Poput raznih europskih destinacija Istra se uzdigla posljednjih godina ponudom takvih kuća. Njihovom ponudom upotpunila se ne samo potražnja dodatnih smještajnih kapaciteta nego i prirodno kulturna, enogastonomska i vinska ponuda Istre, a o oživljavanju istarskog sela ne treba ni govoriti.
Dolaskom na tržište takvih kuća procvjetalo je ulaganje u nekretnine u Istri jer, slobodno možemo reći da je to najsigurnije ulaganje posljednjih godina.
Posljednjih desetak godina trend iznajmljivanja takvih kuća u stalnom je porastu, a u posljednje vrijeme proširilo se i na Dalmaciju. Naznake su da taj pozitivan trend ne jenjava, a potražnja za takvim luksuznim odmorom uvelike premašuje ponudu na tržištu.

Budući investitori već su uvidjeli sigurnost ulaganja, no koja je najprofitabilnije rješenje za njih? 
Kupiti gotovu kuću? Izgraditi novu ili renovirati staru?
Naravno da takva odluka ovisi i o ekonomskim mogućnostima investitora. 
Prednost kupovine gotove kuće jest da možemo vrlo brzo poćeti vraćati uloženi novac. 
Prednost gradnje je u tome što možemo sagraditi kuću po vlastitim željama, a u konačnici i jeftinije proći od kupovine gotove kuće.
No, renoviranje starih istarskih kuća ponekad može biti i skuplje nego sagraditi novu, ali ništa ne može zamijeniti šarm i štih starih istarskih ljepotica.

Turizam je tržište podložno stalnim promjenama i upravo zato je teško procijeniti kuda će krenuti u budućnosti.
Stare istarske kamene kuće bile su definitivno jako zanimljive našim stranim gostima, ali imam osjećaj kako je taj trend polako promijenjen. To ne znači da je to loša investicija, naprotiv, pažljivo i lijepo renovirana istarska kuća bit će zasigurno dobra investicija no došlo je vrijeme suvremenih kuća s ravnim linijama velikim prozračnim otvorima koje nemaju nikakve veze s autohtonim istarskim kućama, ali se savršeno uklapaju u idilični istarski krajolik. Ti veliki prozračni prozori šalju nam sunčeve zrake u kuću i u predsezoni i posezoni kada vani više nije toliko toplo. Naravno da treba voditi računa o postojećem arhitektonskom riješenju u okolici da ta suvremena kuća ne bi bila "šaka u oko" usred lijepo uređenog ruralnog istarskog sela.

Jednom davno mi je jedan prijatelj rekao "kad razmišljaš o gradnji, nemoj štedjeti na zemljištu, ako kupiš zemljište na dobroj lokaciji napravio si 80% posla". Dobra lokacija kuće je najbitniji čimbenik pogotovo kada je riječ o kući za odmor. Ako se potroši više novaca na dobro zemljište s pogledom na more, vjerujte mi kuća na toj lokaciji neće imati nikakvih problema s popunjenjem svojih kapaciteta i to po prilično visokoj cijeni.
Naravno, nije samo pogled na more taj koji privlači, u Istri ima prekrasnih lokacija koje pružaju pogled na prekrasnu istarsku prirodu, gradove, brda, livade, šume. Mogli bi tako istaknuti motovunštinu kao posebno traženu lokaciju jer kuće na obližnjim brdma s pogledom na Motovun neprocjenjive su ljepote.

Što se tiče veličine kuće, moj je savjet 'ne pretjerivati' jer kuće koje primaju puno gostiju su primamljive mladim skupinama (mlađim od 21 godinu). Tako se skupi njih petnaestak i kad podijele troškove čak i skupa kuća za odmor neće biti preskupa. A nakon skupine mladih pretpostavljate što možete očekivati u kući. Dobitna kombinacija je kuća za dvije obitelji (po 4 osobe), mada sam osobno zagovornik manjih kuća za jednu obitelj (dvije spavaće sobe) s dodatnim sadržajem: wellness, fitness, biljar i grijani bazen…

Iz prakse se pokazalo da se lakše i jednostavnije dogovori jedna obitelj, nego više njih, za period i destinaciju odmora, tako da je moj savjet definitivno kupnja ili izgradnja manjih kuća za odmor.
Ukoliko se jednoga dana odlučite da možda želite prodati svoju nekretninu, imajte u vidu da je manju kuću puno lakše prodati nego veliku. Upravo  za takve, manje nekretnine postoji veliki interes pošto na tržištu trenutno prevladavaju samo kuće s velikom kvadraturom. 

Možemo zaključiti da je suvremena kuća na mirnoj lokaciji s prekrasnim pogledom, nepogrešiva investicija, no za kakvu god se investiciju odlučili bitno je da je radite s entuzijazmom, brigom o detaljima, dodatnim sadržajima, te da stalno imate na umu da gost dolazi iz velike europske metropole i da o svom godišnjem odmoru razmišlja cijele godine, a jednom kada dođe, na Vama je hoće li se ponovno vratiti ili ne- jer samo zadovoljan gost  je onaj gost koji se vraća!
I za kraj, kada se odlučite za jedan od ponuđenih rješenja nemojte zaboraviti potražiti savjet Vaše agencije za nekretnine koja će vas svojim stručnošću i iskustvom uputiti u kvalitetno rješenje i pravnu sigurnost jer joj je potonje imperativ!

Massimo Chiavalon
Lovely Istria – Travel agency